1. A shopkeeper marks his goods at such a price that after allowing a discount on 12.5% on the marked price, he still earns a profit of 10%. The marked price of an article which costs him RS. 4,900 is –

A.5,390

B.6,160

C.5,490

D.6,260

E.None of these

2. A person subscribing to cable for Rs 1,785. If the monthly subscription is Rs. 175, how much discount does a yearly subscriber get?

A.15%

B.20%

C.25%

D.None of the above

E.Can’t be determined

3. In a sale, jacket is available on discount of 25% on the selling price. If a jacket costs Rs. 5895 in the sale, what is the selling price of the perfume?

A.Rs. 6020

B.Rs. 7860

C.Rs. 7680

D.Cannot be determined

E.None of the above

4. An article was bought for Rs.5200. Its price was marked up by 15%. Thereafter it was sold at a discount of 9% on the marked price.

i)What was the amount of discount given?

A.Rs. 528.20

B.Rs. 519.20

C.Rs. 533.20

D.Rs. 538.20

E.Rs. 529.20

ii) What was the marked price of the article?

A.Rs.5780

B.Rs.5880

C.Rs.5990

D.Rs.5790

E.Rs.5980

iii) What was the percent profit earned on the transaction?

A.4.85%

B.4.65%

C.4.35%

D.4.45%

E.4.25%

5. trader marked his goods at 20% above the cost price. He sold half of the stock at the marked price,one quarter at a discount of 20% on the marked price and the rest at a discount of 40% on the marked price. His total gain is

A.2%

B.4.5%

C.13.5%

D.15%

E.None of the above

6. A shopkeeper lists the price of an article Rs.500. But he gives a certain discount which allows the buyer to pay Rs.500 for the article including 10% sales tax. The rate of discount is-

A.10%

B.111/11%

C.100/11%

D.11%

E.None of the above

7. A retailer purchases a grinder at a discount of 15% and sells it for Rs.1955 at a profit of 15%. The amount of discount received by the retailer from the wholeseller was-

A.Rs.270

B.Rs.290

C.Rs.300

D.Rs.330

E.None of these

8. In order to maintain the priceline a trader allows a dscount of 10% on the marked price of an article. However, he still makes a profit of 17% on the cost price. Had he sold the article at the marked price, he would have earned a profit percent of-

A.30%

B.32%

C.33%

D.35%

E.None of the above

9. A shopkeeper sell a 25 articles at Rs. 45/- per article after giving 10% discount and gains 50% profit. If the discount is not given what is the profit gained?

A.60%

B.182/3%

C.200/3%

D.66%

E.Noneof the above

10. Harshita bought an item with 30% discount on the listed price. Had she not got the disocunt, she would have paid Rs. 82.50 extra. at what price did she buy the item?

A.Rs.192.50

B.Rs.275

C.Rs.117.85

D.Cannot be determined

E.None of these

11. While selling an item, a shopkeeper gives a discount of 15%. If he gives a discount of 20%, he earns Rs. 51 less as profit. What is the original price of the item?

A.Rs.920

B.Rs.985

C.Rs.1125

D.Rs.1020

E.None of these

12. On a Rs.10,000 payment order, a person has choice between 3 successive discounts of 10%, 10% and 30%, and 3 successive discounts of 40%, 5% and 5%. By choosing the better one he can save (in Rs.)-

A.200

B.255

C.400

D.433

E.None of the above

13. A book is listed at Rs.150, with a discount of 20 percent. What additional discount must be offered to bring the net price to Rs. 108?

A.8 percent

B.10 percent

C.25/2 percent

D.15 percent

E.None of the above

Solutions : –

1. SP of the articles = 4900 x 110/100 = 5390

Marked Price = 100/87.5 x 5390 = 6160

2.Total annual subscription = Rs.(175 x 12) = 2100

Actual Subscription = Rs.1785

Discount = = Rs.2100 – Rs. 1785 = Rs.315

Discount per cent = 315/2100 x 100 = 15%

3.Let the SP of the article be Rs. x

75% of x = Rs.5895

x X 75/100 = Rs.5895

x = (5895×100)/75 = Rs.7860

4.(i)Marked Price = (5200×115)/100 = Rs.5980

Discount = (5980 x 9)/100 = 538.2

(ii)Marked Price = Rs.5980

(iii)SP of the article = 5980 – 538.2 = Rs.5441.8

Gain = 5441.8 – 5200 = 241.8

Gain percent = 241.8/5200 x 100 = 4.65%

5.Let CP = 100;Marke Price = 120

SP of 1/2 stock = 60

Gain = 10

SP of 1/4 stock = (80% of Rs 120) x 1/4 = Rs.18

Loss = Rs(25 – 18) = Rs.7

Gain = 10-1-7 = 2%

6. Let SP be x

x + x X 10/100 = Rs.500

11x/10 = 500 => x = Rs.5000/11

Discount = 500-5000/11 = 500/11

Discount percent = 500×100/(11×500) = 100/9%

7.Let the marked price = 100

SP after discount = 15% = 85

SP to gain 15% = (85×115)/100 = Rs.97.75

If Rs.97.75 is the SP, the marked price = Rs100

If Rs.1955 is the SP, the marked price = 100/97.5 x 1955 = 2000

2000×15/100 = Rs.300

8.Let the marked price is Rs100

SP = 90% of Rs100 = 90

Profit = 17%

CP = 90 of Rs100/117 = Rs.1000/13

If no discount is allowed, SP = Rs100

Profit = Rs.(100 – 1000/13) = 300/13

Profit % = 300/13/1000/13 x 100 = 30%

9.Total marked price = 25×45 = 1125

SP = 90/100 x 11255 = 102.5

CP= x ; Profit =50

150/100x = 1012.5 = 675

SP = 1125

Profit = 1125 – 675 = 450

Profit % = 450/675×100 = 200/3%

10.Let Listed Price be x

discount = 30% of x

3x/10 = 82.5 ; x = (82.5 x 10)/3 = Rs 275

CP = 70% of 275 = 192.50

11.Let marked price = x

SP=85% of x =0.85x

Second SP = 80% od Rs x = Rs. 0.8x

0.85x -0.8x = 51

x=51/0.05=1020

12.SP= 70/100 x 90/100 x 90/100 x 10000 = 5670

=95% of 95% of 60% x 10000 = Rs5415

=5670 – 5415 = 255

13.After discount CP = 80% of 150 = 120

Let x% be the additional discount

120-108=12

x% of Rs.120 = 12

x=10%