This post contains Average Questions for SSC CGL, FCI, IBPS Clerk, IBPS PO, SBI, RBI exams. The explanations of average questions are given below. As you all know, one question on average is always asked in every exam.

## Average Questions for SSC and Bank exams Set 2

1. The average of the marks obtained in an examination by 8students was 51 and by 9 other students was 68. The average marks of all 17students was –

A.59

B.59.5

C.60

D.60.5

2. If the average weight of 6 students is 50 kg and that of 2 students is 51 kg and other two students is 55kg; then the average weight of all students is –

A.61 kg

B.51.5 kg

C.52 kg

D.51.2 kg

3. The average marks of 32 boys of section A of class X is 60 whereas the average marks of 400 boys of section B of class X is 33. The average marks for both the sections combined together is

A.44

B.45

C.93/2

D.91/2

4. Total weekly emoluments of the workers of a factory is ₹ 1534. Average weekly emolument of a worker is ₹118. the number of workers in the factory is-

A.16

B.14

C.13

D.12

5. 12 kg of rice costing ₹ 30 per kg is mixed with 8 kg of rice costing ₹ 40 per kg. The average per kg price of mixed rice is-

A.₹ 38

B.₹ 37

C.₹ 35

D.₹ 34

6. A library has an average number of 510 visitors on Sunday and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with Sunday is –

A.285

B.295

C.300

D.290

7. The average monthly expenditure of a family is ₹ 2,200 during first three months, ₹ 2,550 during next four months and ₹ 3,120 during last five months of the year. If the total savings during the year was ₹1,260. What is the average monthly income?

A.₹ 1,260

B.₹ 1,280

C.₹ 2,805

D.₹ 2,850

8. 4 boys and 3 girls spent ₹ 120 on the average, of which boys spent ₹ 150 on the average. Then the average amount spent by the girl is –

A.₹ 80

B.₹ 60

C.₹ 90

D.₹ 200

9. The mean of 9 observation is 16.One more observation is included and the new mean becomes 17. The 10th observation is –

A.9

B.16

C.26

D.30

10. The average of 30 numbers is 15. The average of the first 18 numbers is 10 and that of the next 11 numbers is 20. The last number is –

A.56

B.52

C.60

D.50

11. There are two groups A and B of a class, consisting of 42 and 288 students respectively. If the average weight of group A is 25 kg and that of group B is 40 kg, find the average weight of the whole class.

A.69 kg

B.31 kg

C.70 kg

D.30 kg

### Average Questions Solutions

**Ques:1)** Ans – 3

Sum of the total number of 8 students in exam – 8 x 51 = 408

Sum of total of 9 students in exam = 9 x 68 = 612

Average = (408 + 612)/17 = 60

**Ques:2)** Ans – 4

Average weight = (50 x 6 + 51 x 2 + 55 x 2) / 10 = 512/10 = 51.2

**Ques:3)** Ans – 2

Average = (32 x 60 + 33 x 40) / 72 = (1920 + 1320) / 72 = 45

**Ques:4)** Ans – 3

Number of workers in the factory = 1534/118 = 13

**Ques:5)** Ans – 4

Total cost price of 20 kg of mixed rice = ₹ (12 x 30 + 8 x 40) = ₹ 680

Average = 680 / 20 = ₹ 34

**Ques:6)** Ans – 1

There will be 5 Sundays in a month.

Average = (5 x 510 + 25 x 240)/30 = 8550/30 = 285

**Ques:7)** Ans – 3

Total Expenditure = ₹(3 x 2200 + 4 x 2550 + 5 x 3120) = ₹32400

Total Income of the year = ₹(32400 + 1260) = ₹33660 =

Average Monthly Income = ₹ 33660/12 = ₹2805

**Ques:8)** Ans – 1

Total expenditure = ₹ 840 ; Expenditure of 4 boys = 150 x 4 = ₹ 600

Total expenditure of 3 girls = ₹ 840 – 600 = ₹ 240

Average = 240 / 3 = 80

**Ques:9)** Ans – 3

Mean of Ten observations – Mean of nine observation = Tenth Observation

= 10 x 17 – 16 x 9

= 170 – 144 = 26

**Ques:10)** Ans – 4

Let x be the last number

18 x 10 + 11 x 20 + x = 30 x 15

180 + 220 + x = 450

x = 450 – 400 = 50

**Ques:11)** Ans – 2

Required Average weight = (42 x 25 + 28 x 40) / 42 + 28 = 2170/70 = 31kg